1. Home
  2. Actualitate

30 de ani de la întâlnirea care a schimbat Europa. Martor la discuţia istorică dintre Bush şi Gorbaciov: „În România s-a acumulat multă dorinţă de răzbunare“

Seitz era în decembrie 1989 adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Canada şi este unul dintre cei mai apreciaţi diplomaţi americani, cu o carieră de 28 de ani, fiind inclusiv ambasador al SUA în Marea Britanie timp de trei ani şi director în Departamentul de Stat în mandatul lui Henry Kissinger.Pe 2 şi 3 decembrie 1989, la câteva săptămâni după căderea Zidului Berlinului, la Summitul din Malta  a avut loc întâlnirea dintre Preşedintele SUA, George H. W. Bush şi Secretarul General Sovietic.

Aceasta a fost a doua lor întâlnire, după ce în urmă cu un an au avut o primă întrevedere la New York, care l-a inclus şi pe fostul preşedinte Ronald Reagan. Analiştii politici ai vremii considerau că summitul din Malta era cea mai importantă întâlnire dintre cei mai puternici oameni ai lumii din 1945, când la Yalta, premierul britanic Winston Churchill, liderul URSS Sovietic Iosif Stalin şi preşedintele SUA Franklin D.

Adaugă un comentariu

  • (nu va fi publicată)