Amendă de 140.000 de lei pentru un restaurant celebru din București. Ce nereguli s-au găsit

· editat de A. Predescu

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor, în urma verificărilor efectuate, perioada 1 iunie – 15 septembrie, au închis restaurantul Taverna Racilor Herăstrău, după ce au fost descoperite nereguli grave legate de igienă. Cunoscuta locație, frecventată de lumea bună a Capitalei, aparținea lui Pescobar, un cunoscut afacerist bucureștean.

Lipsa autorizației de funcționare, mizerie și produse expirate

Comisarii ANPC au constatat că unitatea nu avea autorizație de funcționare de la Primărie, iar la fața locului s-a găsit și multă mizerie. În bucătăria restaurantului din Herăstrău, se aflau sute de produse alimentare expirate. În urma controlului, proprietarul a fost amendat cu 140.000 de lei. Totodată, ANPC a luat decizia de a închide restaurantul.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Iată care sunt principalele deficiențe constatate:

– folosirea unor materii prime și a unor semipreparate fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare

– utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate, cu grătare cu rugină, sistem de ventilație cu depuneri masive de praf, chedere depreciate și murdare

– prezența insectelor vii (muște) în unitate

– schimbarea stării termice a produselor

– nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor finite calde

– existența unor condiții improprii în spațiul de lucru (paviment neigienizat)

– lipsa verificării metrologice a cântarelor utilizate

– lipsa informării cu privire la ingredientele conținute de preparate, a aditivilor și a alergenilor, în lista meniu ,

– lipsa autorizației emisă de Primărie.

– produse alimentare cu data limita de consum depășită;

– utilizarea unei mașini de transport neautorizate la care sistemul de răcire nu era funcțional, ca și spațiu de depozitare a materiilor prime (congelate și refrigerate).

– nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor alimentare pe timpul transportului.

Amendă și închiderea unității

„În urma deficienţelor constatate, comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au aplicat următoarele sancţiuni: în data de 01.06.2023 – administrator SC Nedsea SRL – amenzi contravenţionale în valoare de 25.000 lei; un avertisment; oprirea definitivă de la comercializare a 156 kg produselor alimentare neconforme, în valoare de circa 2600 lei; oprirea temporară a unităţii de la prestarea serviciilor până la remedierea deficienţelor. Ulterior, a fost verificată măsura dispusă de oprire temporară a unităţii de la prestarea serviciilor şi s-a constatat că aceasta nu a fost respectată, societatea fiind sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei şi s-a propus emiterea deciziei de închidere a unităţii„, se precizează în comunicatul ANPC.

Protecția Consumatorului a anunțat că va trimite mai multe adrese către Primăria Sectorului 1, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Săbătate Publică București, în urma controalelor efectuare la restaurantul lui Pescobar.

Patronul restaurantului, Pescobar sau Paul Nicolau pe numele său real a mai deschis și alte locații cu același specific ca și Taverna Racilor în zona Snagov, dar și la Timișoara.

Distribuie articolul:

Urmărește-ne și pe Facebook ca să fii la curent cu știrile cu adevărat importante, actualizate non-stop.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.