Annalena Baerbock l-a înfuriat pe „dictatorul” Xi

· editat de M. Comșa

Ambasadoarea Germaniei la Beijing a fost convocată la Ministerul Afacerilor Externe chinez în legătură cu afirmaţiile făcute de şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, care l-a calificat pe preşedintele Xi Jinping drept „dictator”.

Această convocare a intervenit duminică, a precizat un purtător de cuvânt al MAE german, citat de AFP.

China a calificat luni drept „provocare politică” afirmaţiile făcute de Baerbock într-un interviu pentru Fox News pe 14 septembrie, cu ocazia unei vizite în SUA.

„Aceste comentarii sunt extrem de absurde şi constituie o gravă atingere adusă demnităţii politice a Chinei, precum şi o provocare politică deschisă”, a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt al MAE chinez, în timpul unei conferinţe de presă.

Ea a adăugat că Beijingul a întreprins „demersuri oficiale pe lângă partea germană pe cale diplomatică”, fără a face mai multe precizări.

Evocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei, şefa diplomaţiei germane, provenită din partidul Verzilor, a declarat: „Dacă Putin ar câştiga acest război, ce semnal ar transmite aceasta altor dictatori din lume, precum Xi, precum preşedintele chinez? De aceea, Ucraina trebuie să câştige acest război”.

Întrebat luni asupra acestui subiect, un purtător de cuvânt al cancelarului federal german Olaf Scholz a declarat că modul în care este guvernată China, printr-un sistem de „partid unic”, nu corespunde „ideilor noastre democratice”. Cu toate acestea, el nu a reluat termenul de „dictator” folosit de Annalena Baerbock.

China este primul partener comercial al Germaniei, însă aceasta din urmă şi-a înăsprit de mai multe luni tonul faţă de regimul chinez, căutând totodată să reducă dependenţa economiei sale şi să protejeze mai bine interesele sale strategice în faţa unei Chine „tot mai ofensive”.

Distribuie articolul:

Urmărește-ne și pe Facebook ca să fii la curent cu știrile cu adevărat importante, actualizate non-stop.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.