Multe dintre companiile care produc băuturi carbogazoase oferă variante „fără zahăr” ca opțiuni considerate „mai sănătoase”, însă în aceste formule, zahărul este înlocuit de obicei cu un îndulcitor artificial numit aspartam.
Dar o întrebare pe buzele tuturor este dacă acest substitut este într-adevăr mai benefic pentru sănătate decât zahărul clasic. Aspartamul, conform clasificării, este un aditiv alimentar creat pe cale sintetică, folosit atât pentru a îndulci, cât și pentru a intensifica aromele.
Este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit și este unul dintre cei șase îndulcitori artificiali recunoscuți oficial în Statele Unite. Descoperit în mod neașteptat în anul 1965 de către chimistul James Schlatter, care lucra pentru compania G.D.
Searle la dezvoltarea unui medicament contra ulcerului, aspartamul este un dipeptid compus din doi aminoacizi: acidul aspartic și fenilalanina. Odată consumat, acesta se descompune în corp în acești aminoacizi, dar și în metanol, o substanță care se găsește în mod natural și în fructe sau legume.
Deși metanolul devine formaldehidă în organism, cantitatea este insuficientă pentru a cauza efecte negative semnificative asupra sănătății. Comparativ cu zahărul, aspartamul conține multe mai puține calorii, ceea ce poate fi benefic dintr-o perspectivă calorică.
În ceea ce privește siguranța sa, pe data de 14 iulie 2023, Organizația Mondială a Sănătății a catalogat aspartamul drept „posibil cancerigen pentru oameni”.
Urmare a unui studiu desfășurat în Franța pe un grup de 100.000 de adulți, s-a observat că persoanele care consumau cantități mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, prezentau un risc ușor crescut de îmbolnăvire de cancer.
Chiar dacă aspartamul nu a fost interzis, experții recomandă un consum moderat al produselor ce îl conțin. De asemenea, persoanele care suferă de fenilcetonurie, o tulburare genetică rară, trebuie să evite aspartamul, deoarece nu pot metaboliza fenilalanina.
Aspartamul se găsește în diverse produse alimentare, precum băuturile tip dietetic, pudrele pentru băuturi, gelatina, budincile, gumele de mestecat, înghețata, cerealele pentru micul dejun, mixurile de cacao fără zahăr, și anumite condimente dulci fără zahăr.