Cercetătorii din Glasgow îndoaie lumina în jurul colțurilor

Capacitatea de a controla lumina astfel încât să se îndoaie după colțuri reprezintă o adevărată revoluție în domeniul opticii.

La prima vedere, ideea poate părea incredibilă, dar cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au reușit să transforme această idee în realitate printr-o tehnică inovatoare. Sub conducerea lui Daniele Faccio, echipa a descoperit un nou tip de împrăștiere a luminii, ceva nemaivăzut până acum.

Au încercat să recreeze acest fenomen cu ajutorul unor materiale artificiale, ceea ce le-a permis să îndoaie lumina în moduri neobișnuite.

Prin analogie cu felul în care zăpada sau norii dispersează lumina printr-o reflecție delicată, cercetătorii au reușit să imite acest proces folosind obiecte imprimante 3D, fabricate dintr-un material alb opac.

În interiorul acestui material, au fost create tuneluri din rășină transparentă, special concepute pentru a permite luminii să se deplaseze prin ele. Astfel, când o rază de lumină pătrunde în material, aceasta călătorește prin tuneluri și este împrăștiată asemănător norilor.

Spre deosebire însă de aceste fenomene naturale, cercetătorii pot îndoi lumina după colțuri și o pot împrăștia pe traiectorii precise datorită structurii tunelurilor.

Descoperirea deschide noi posibilități în controlul luminii, similare cu utilizarea fibrelor optice, dar printr-un mecanism esențialmente diferit. Deși fibrele optice reflectă lumina pe interior pentru a o direcționa, noul material permite trecerea și dispersia luminii prin tuneluri.

Deși nu este atât de eficient pentru transportul pe distanțe lungi, fiind mai simplu și mai accesibil din punct de vedere al costurilor de producție, această metodă promite inovații esențiale, îndeosebi în domeniul medical.