Combinarea răspunsurilor imune de tip 1 și 2 ar putea revoluționa imunoterapia cancerului

Exploatarea echilibrului dintre „yin și yang” al imunității unui pacient cu cancer ar putea spori șansele acestuia de supraviețuire, conform a două studii recente. Acest aspect se leagă de un tip de răspuns imun adesea neglijat.

Imunoterapia, un tratament de avangardă pentru cancer, ajustează apărarea naturală a pacientului pentru a combate mai eficient celulele trădătoare. Deși promițătoare, eficiența sa nu este garantată.

În cercetările care au investigat de ce unii pacienți intră în remisiune pe termen lung după acest tratament, în timp ce alții recidivează, oamenii de știință au observat că, în cazurile de succes, a apărut un al doilea tip de răspuns imun.

Curios, se credea anterior că acest răspuns imunitar ar susține dezvoltarea cancerului. Într-un studiu ulterior, cercetătorii au comparat în cazul șoarecilor imunoterapia canceroasă, folosind fie răspunsuri imune simple, fie duble.

Rezultatele au arătat că 86% dintre șoarecii supuși tratamentului combinat și-au învins cancerul, în timp ce șoarecii care au primit tratament cu răspuns simplu nu au supraviețuit mai mult de câteva săptămâni.

Mai cu seamă, șoarecii vindecați au reușit să respingă noi tumori 70 de zile după tratament. Descoperirile ar putea deschide drumul către noi imunoterapii pentru cancer, mai eficiente la oameni.

Sistemul nostru imunitar este o armă puternică împotriva cancerului, dar boala nu joacă întotdeauna corect.

Imunoterapia este proiectată să restabilească controlul, prin extragerea celulelor T de la pacient, activarea acestora cu receptori de antigen himeric (CARs) pentru a viza mai bine cancerul specific, iar apoi reintroducerea lor în corp. Această metodă poartă numele de terapie cu celule CAR-T.

Această formă de imunoterapie funcționează mai bine împotriva leucemiei și altor așa-numite cancere „lichide”. Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre pacienții cu leucemie limfocitară acută (LLA) recidivează în decurs de un an de la tratament.

Un grup de cercetători de la EPFL a explorat dacă există ceva special la celulele imune ale pacienților care au rămas în remisiune timp de cel puțin opt ani după tratament.

Aceștia au analizat date detaliate din primele două studii clinice care au testat terapia CAR-T împotriva LLA, creând un atlas genetic al aproape 700.000 de celule CAR-T de la 82 de pacienți, dezvăluind un tipar neașteptat exclusiv celor aflați în remisiune pe termen lung.

Sistemul imunitar utilizează mai multe tipuri de răspunsuri pentru a combate patogenii. Tipul 1 vizează de obicei amenințările intracelulare, cum ar fi bacteriile, virusurile și cancerul, fiind principalul instrument pentru imunoterapia cancerului.

Totuși, pacienții care au supraviețuit prezentau markere asociate cu un răspuns imun de tip 2, care de obicei țintește amenințări mai mari precum viermii paraziți.

Se presupunea că un răspuns imun de tip 2 era nu doar irelevant în lupta împotriva cancerului, dar poate chiar favoriza dezvoltarea bolii. Cu toate acestea, s-a constatat acum o corelație semnificativă statistic între remisiunea pe termen lung și factorii imuni de tip 2.

Deși studiul este intrigant, cercetătorii subliniază că au identificat doar o corelație, nu și o cauzalitate. Între timp, un al doilea studiu a aprofundat mecanismul potențial implicat.

De această dată, echipa a aplicat imunoterapia cu celule CAR-T pe șoareci cu adenocarcinom de colon, utilizând fie numai tipul 1, fie o combinație de tip 1 și 2. Grupul din urmă avea versiuni modificate ale proteinelor imune de tip 2 care au durat mai mult. Rezultatele au oglindit primul studiu.

În cazul șoarecilor care au primit combinația, 86% au fost vindecați, în timp ce niciunul dintre cei tratați doar cu tipul 1 nu a supraviețuit cancerului. Important, acești șoareci aveau tumori solide, care în mod normal nu răspund bine la imunoterapie.

La o analiză mai detaliată, proteinele imune modificate păreau să stimuleze o cale metabolică numită glicoliză, ceea ce le oferea celulelor T un impuls energetic, ajutându-le să-și păstreze energia și să continue lupta împotriva cancerului.

„Rezultatele noastre arată că imunitatea de tip 1 și tip 2 poate fi văzută ca un sinergism, asemenea yin și yang,” explică Li Tang, coautor al studiilor.

„Studiul nostru nu doar că aruncă lumină asupra sinergiei dintre aceste două tipuri de răspuns imun, dar și dezvăluie o strategie inovatoare pentru avansarea imunoterapiei împotriva cancerului de nouă generație prin integrarea factorilor imunologici de tip 2.”

Ambele studii au fost publicate în revista Nature.