1. Home
  2. Economie

Cum „citesc” bancherii tumultul politic: Iohannis pare favoit în alegeri, deficitul bugetului ar putea crește, iar riscul valutar în sectorul firmelor va urca

Politicile populiste au redus drastic resursele publice, declanșând o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 10/24 noiembrie. Prin planificarea creșterii pensiilor cu 15% la 1 septembrie 2019 și cu 40% la 1 septembrie 2020, guvernul a epuizat resursele pentru orice alte creșteri de cheltuieli.

Deficitul bugetar riscă să atingă 3.7% din PIB în 2019, arată un raport publicat în această după-amiază de economiștii UniCredit Bank. Deficitul bugetar este așteptat să se mărească din cauza slabei colectări a taxelor și a creșterilor semnificative de pensii… Alegerile locale vor fi organizate în mai-iunie 2020, urmate de alegerile parlamentare din noiembrie-decembrie 2020.

Colectarea veniturilor fiscale s-a înrăutățit în primele nouă luni din 2019, doar încasările din TVA și asigurările sociale fiind în creștere ca procent în PIB.

Adaugă un comentariu

  • (nu va fi publicată)