Cum ne afectează după ce a trecut de pragul de 5 lei

· editat de A. Cernea

BNR a anunțat joi, un curs al dolarului de peste 5 lei, un maxim al tuturor timpurilor, în linie cu evoluțiile de pe piața internațională.

Cursul afișat de BNR era de 5,0103 lei (creștere de 0,68%), în timp ce euro este cotat la 4,9412, în scădere ușoară. Creșterea vine după ce moneda americană a trecut de pragul de 5 lei pe piața valutară interbancară, unde a ajuns la 5,0335 lei.

Creşterea vine pe fondul pieţelor valutare externe, este resimţită puternic şi la Bucureşti. Euro era cotat joi dimineaţă la 4,9420 lei, sub cursul anunţat miercuri de BNR de 4,9436 lei. Dolarul ieri a fost cotat de BNR la 4,9764 lei, cu o creştere de 0,94%.

Ce înseamnă creșterea dolarului?

”Creșterea dolarului în fața euro vine să pună și mai mult presiune pe prețuri. Asta pentru că tot ce importăm din China, de exemplu, este în dolari, iar dacă dolarul se apreciază, cam tot ce cumpărăm din magazine, de la electronice la haine, toate vor costa mai mult.

În plus, aprecierea dolarului înseamnă prețuri mai mari la gaze și carburanți, la grâu și alte cereale, pentru că toate sunt calculate în dolari.

E un cumuli de factori care face că viață noastră să devină mai scumpă pe măsură ce dolarul crește în fața euro”, consideră analistul economic Adrian Negrescu.

Distribuie articolul:

Urmărește-ne și pe Facebook ca să fii la curent cu știrile cu adevărat importante, actualizate non-stop.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.