1. Home
  2. Economie

GRAFICE Record absolut negativ în noiembrie: mortalitate cu 64% mai ridicată față de media istorică a lunii. Doar unul din trei decese excedentare – pus pe seama Covid

Mortalitatea în luna noiembrie 2020 a atins un nivel record, neînregistrat în ultimii 10 ani și probabil niciodată în istorie, de 34.769 decese, cu 64% mai mare decât media lunilor noiembrie ale ultimelor 9 ani. Mai puțin de o treime din numărul deceselor în exces au fost puse de autorități pe seama Covid, ceea ce înseamnă că s-a respectat regula din cele 3 luni precedente: la 1 deces pus pe seama Covid, alte 2 decese au fost cauzate suplimentar, comparativ cu anii precedenți, de măsurile anti-Covid, de limitarea accesului pacienților la servicii medicale, în special prin acte normative adoptate în perioada stării de urgență, dar și după.

Media deceselor raportate în lunile noiembrie a celor 9 ani precedenți a fost de 21.200, cu 13.569 sau 64% sub numărul deceselor raportate de INS pentru luna noiembrie a anului trecut. Excesul de mortalitate din noiembrie a fost “doar” cu 27% peste media aceseti luni din ultimii 9 ani.

Adaugă un comentariu

  • (nu va fi publicată)