Indicii mai fac un pas în spate

· editat de C. Dornean

Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în şedinţa de tranzacţionare de ieri, într-un context negativ pentru activele riscante din pieţele europene. Indicele compozit BETPlus a coborât cu 0,93%, la 1.672 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de acţiuni, a avut un recul de 0,65%, până la 2.102 puncte.

Rezerva Federală a operat, miercuri, a treia creştere consecutivă de dobânzi cu 75 de puncte de bază, oficialii băncii centrale americane declarând că vor continua să majoreze ratele până la 4,6% anul viitor, pentru a domoli inflaţia ce se află la recorduri nemaiatinse de patru decenii. În Europa, Banca Naţională a Elveţiei a ridicat rata dobânzii-cheie la 0,5%, în timp ce Banca Angliei a realizat a şaptea creştere consecutivă a dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază.

În acest context, indicele pan-european STOXX 600 avea, la ora 18:20, un declin de 1,6%, în timp ce indicele DAX30, al bursei din Frankfurt, era în scădere cu 1,52%. Indicele FTSE 100, al bursei londoneze, avea o depreciere de 0,9%.

La Bucureşti, indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, a încheiat ziua cu un declin de 0,96%, la 11.185 de puncte, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţioante 30 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,67%, 987 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 57 milioane de lei, sub media zilnică a anului, de circa 97 miliane de lei.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: „O nouă şedinţă de scăderi pentru piaţa locală. BET-FI s-a apreciat cu 1,01% fiind singurul indice cu o dinamică pozitivă, în timp ce la polul opus BETAeRO s-a corectat cu 1,35% (…). Din indicele BET, acţiunile DIGI Communications (DIGI) au fost singurele care s-au apreciat cu peste un procent, creşterea cotaţiei bursiere fiind de 1,81%. Titlurile Electrica (EL) au avut cea mai slabă dinamică, înregistrând o scădere de 3,77%”.

În piaţa „regular”, topul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 9,96 milioane de lei, titlurile TLV încheind ziua în scădere cu 3,04%, la preţul de 17,88 lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 0,47%, la preţul de 0,423 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 3,72 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce s-au apreciat cu 0,22%, la 1,86 lei, în condiţiile unui rulaj de 2,99 milioane de lei.

Acţiunile Evergent Investments (EVER) au scăzut cu 2,44%, la preţul de 1,2 lei, pe fondul unor schimburi de 1,66 milioane de lei.

În piaţa „deals” a fost derulată o tranzacţie cu acţiunile Evergent Investments (EVER), în valoare de 16,11 milioane de lei, schimbul fiind realizat la preţul unitar de 1,23 lei, similar cu referinţa din piaţa „regular”. Cele 13,1 milioane de acţiuni EVER tranzacţionate echivalează cu 1,36% din capitalul fondului din Bacău.

Distribuie articolul:

Urmărește-ne și pe Facebook ca să fii la curent cu știrile cu adevărat importante, actualizate non-stop.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.