Marea Britanie ia în considerare aderarea la noul club al națiunilor europene

· editat de V. Papu

Autoritățile din Marea Britanie analizează dacă va participa luna viitoare la un nou „club al națiunilor” politice europene, potrivit BBC.

Prima reuniune a „Comunității Politice Europene” va avea loc la Praga, la începutul lunii octombrie.

Noii lideri ai Guvernului de la Londra doresc să afle mai multe detalii despre summit înainte ca prim-ministrul Liz Truss să accepte să participe la acesta.

Comunitatea politică europeană este o idee susținută de președintele francez Emmanuel Macron. El a propus-o, în luna mai, ca fiind un „nou spațiu” de cooperare. Macron a sugerat că grupul ar putea discuta despre securitate, energie și transport, precum și despre circulația persoanelor, în special a tinerilor.

Intenția este de a forma o organizație care să depășească cele 27 de state membre ale UE. Idei similare au fost vehiculate de zeci de ani, dar acestea nu s-au materializat.

Se pare că oficialii britanici caută asigurări că reuniunea nu va fi dominată de țările sau instituțiile UE. De asemenea, Marea Britanie ar dori să vadă prezenți și alți „jucători mari” din afara UE. Toți cei 27 de membri ai UE ar urma să fie invitați, precum și Marea Britanie, Ucraina, Norvegia, Elveția și Turcia. De asemenea, este posibil să fie invitate șase țări din Balcanii de Vest, precum și Islanda, Liechtenstein, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

Reuniunea inaugurală a „Comunității Politice Europene” va avea loc pe 6 octombrie în capitala cehă, Praga. Republica Cehă deține în prezent președinția rotativă a Consiliului European.

O agendă provizorie sugerează că discuțiile se vor axa pe invazia Rusiei în Ucraina, pe economie și pe criza energetică a Europei. Cu toate acestea, există puține detalii despre cum ar arăta o astfel de „comunitate politică” pe termen lung.

Criticii din cadrul UE sunt circumspecți față de ceea ce ei descriu drept un proiect „vag” condus de Franța. Există, de asemenea, suspiciunea că Franța, care nu vede cu ochi buni extinderea UE, dorește să creeze o „parcare” pentru țările care aspiră să adere la Uniunea Europeană. Totuși, liderii UE au insistat asupra faptului că organizația nu își va „înlocui” politica de extindere.

(sursa: Mediafax)

Distribuie articolul:

Urmărește-ne și pe Facebook ca să fii la curent cu știrile cu adevărat importante, actualizate non-stop.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.