Mizele discuțiilor dintre OMV și Guvern. Se negociază pe aderarea la Schengen? Bogdan Chirieac: Ar fi de-a dreptul un șantaj

· editat de V. Dima

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat discuțiile dintre OMV și reprezentanții Guvernului.

Reprezentanții OMV Petrom s-au întâlnit astăzi cu premierul Marcel Ciolacu și șeful Senatului, Nicolae Ciucă, pentru a discuta despre legea offshore. Austriecii ar vrea să existe mai multe modificări în prevederile actuale, astfel încât statul să mențină redevențele pentru gazul pe care îl vor exploata la nivelul de acum și să renunțe la dreptul de preempţiune.

Mizele discuțiilor dintre OMV și Guvern

„Dar care sunt, de fapt mizele acestor discuții dincolo de declarațiile publice ale politicienilor? În primul rând, OMV vrea să modifice legea offshore pentru a putea vinde prin bursa de la Viena 50% din gazele extrase din Marea Neagră prin proiectul Neptun Deep. La momentul de față, cantitatea extrasă de gaze zilnic este de aproximativ 25 de milioane de metri cubi. Undeva în patru ani însă se vor extrage cam 130 de milioane de metri cubi pe zi și aici este marea bătaie.

La o asemenea cantitate de gaze, OMV va deveni cel mai important jucător din Uniunea Europeană pe piața gazelor. Scurt: asta vrea OMV, să vândă la rândul lor pe piețele din Vest. La rândul nostru, avem și noi un interes și anume Schengen. Toți politicienii de la noi mizează pe presiunea pe care ar putea să o pună companiile austriece pe Guvernul de la Viena pentru a răzgândi aderarea noastră la Schengen”, a spus Sergiu Cora la Antena 3 CNN.

Bogdan Chirieac: Să negociem ce este mai bine pentru România

Ulterior, a intervenit și analistul politic Bogdan Chirieac, fiind întrebat de jurnalistul Sergiu Cora ce ar urmări mai exact OMV prin aceste discuții și dacă există posibilitatea unei negocieri privind Schengen. Întrebat cum ar trebui jucată această carte ca să nu pierdem și mai mult, Bogdan Chirieac a răspuns: ”În interesul național al României, în interesul economic național al României. La fel cum ne-a învățat Occidentul: interesul economic este unul, interesul politic nu are legătură cu acest interes economic. Așa ne-a învățat! Că, în realitate, lucrurile nu stau mereu așa, e altă poveste.

Distribuie articolul:

Urmărește-ne și pe Facebook ca să fii la curent cu știrile cu adevărat importante, actualizate non-stop.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.