NASA are un plan în stilul filmului ”Armageddon”, pentru a preveni un eventual impact al unui asteroid cu Pământul

· editat de M. Comșa

Oamenii de știință cred că un asteroid de mărimea clădirii Empire State Building ar putea lovi Pământul peste 159 de ani – astfel că, acum, experții NASA finalizează planurile pentru o deviere în stilul filmului ”Armageddon”, dacă va fi nevoie.

Recent, oamenii de știință de la NASA au dezvăluit că se află în „ultima linie dreaptă” a misiunii lor, aceea de a determina un asteroid să evite să lovească Pământul.

Experții consideră că 24 septembrie 2182 marchează ziua în care un asteroid numit Bennu ar putea lovi planeta cu forța a 22 de bombe atomice.

Roca spațială – care are aceeași dimensiune ca Empire State Building – se balansează în apropierea planetei noastre la fiecare șase ani.

Dar asteroidul va avea cea mai apropiată întâlnire cu Pământul peste 159 de ani, potrivit The Mirror.

Deși șansele unei lovituri catastrofale sunt de 1 la 2.700, NASA a lansat o navă spațială către Bennu în urmă cu șapte ani, pentru a colecta mostre. Ei speră că datele ar putea ajuta la pregătirea lor în cazul în care ar fi necesară o misiune de deviere în stilul Armageddon.

Mostrele de asteroizi din misiunea OSIRIS-REx vor ajunge pe Pământ săptămâna aceasta, atingând solul în deșertul Utah pe 24 septembrie.

Rich Burns, manager de proiect pentru OSIRIS-REx la Centrul Goddard Space Flight Center al Nasa din Greenbelt, Maryland, a declarat pentru Sunday Telegraph: „Ne aflăm acum în ultima etapă a acestei călătorii de șapte ani și seamănă foarte mult cu ultimii kilometri ai unui maraton, cu o confluență de emoții precum mândria și bucuria care coexistă cu o concentrare hotărâtă pentru a termina cursa cu bine”.

Bennu are o lățime de aproximativ o jumătate de kilometru, deci nu este suficient de mare pentru a provoca o extincție la nivel planetar. Asteroidul care a distrus dinozaurii avea o lățime de 10 km.

Cu toate acestea, NASA estimează că ar putea provoca un crater de șase mile lățime și ar putea provoca distrugeri pe o rază de 965 de kilometri.

În total, există o șansă la 1.750 ca Bennu să se ciocnească cu Pământul, între momentul de față și anul 2300. Mostrele, care sunt conținute într-o capsulă de mărimea unui frigider, vor fi lansate pe Pământ de nava spațială OSIRIS-REx după ce va ajunge la o distanță de 100.000 de kilometri de planetă.

La bord se află aproximativ 250 de grame de material stâncos colectat de pe suprafața lui Bennu în 2020.

Este prima mostră de asteroid prelevată de NASA și cea mai mare cantitate colectată vreodată în spațiu. Capsula va intra în atmosfera Pământului în jurul orei 15.42 BST pe 24 septembrie, atingând temperaturi de două ori mai fierbinți decât lava.

Apoi vor fi lansate parașutele pentru a încetini capsula până la 17 kilometri pe oră, astfel încât aceasta să poată ateriza în siguranță la poligonul de testare și antrenament al Departamentului Apărării din Utah, la sud-vest de Salt Lake City.

Echipa de recuperare trebuie să recupereze capsula de la sol cât mai repede posibil, pentru a evita contaminarea eșantionului cu mediul terestru. Pe lângă faptul că ajută la protejarea planetei, eșantioanele de pe Bennu – numit după străvechiul phoenix egiptean – ar putea deține, de asemenea, secrete despre originea vieții pe Pământ.

Nicola Fox, administrator asociat al Direcției Misiunilor Științifice a Nasa din Washington, a declarat: „Materialul imaculat de pe asteroidul Bennu va ajuta la aruncarea de lumină asupra formării sistemului nostru solar acum 4,5 miliarde de ani și poate chiar asupra modului în care a început viața pe Pământ.”

Misiunea are ecouri ale scenariului filmului ”Armageddon” din 1998 al lui Bruce Willis, în care acesta împiedică un asteroid de mărimea Texasului să lovească Pământul, aterizând pe el și împărțindu-l în două cu o bombă nucleară.

Articol recomandat de sport.ro

NEWS ALERT | Decizie radicală luată de Simona Halep! Pe cine a acționat în judecată în cazul de dopaj

Foto: Freepik
Foto: Freepik
Distribuie articolul:

Urmărește-ne și pe Facebook ca să fii la curent cu știrile cu adevărat importante, actualizate non-stop.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.