NASA va efectua la noapte (ora 2, ora României) primul test de apărare a Pământului. Un asteroid situat la distanța de 11 milioane de kilometri (și care nu se îndreaptă spre Terra) va fi lovit de o sondă trimisă în urmă cu 10 luni, în încercarea de a determina schimbarea traiectoriei.

· editat de M. Comșa

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ținta DART (Double Asteroid Redirection Test) este sistemul de asteroizi Didymos, relativ apropiat de Pământ, format din doi asteroizi, de mărimi diferite, și care se învârt unul în jurul celuilalt. Misiunea vizează devierea celui mai mic. Cei doi asteroizi sunt aflați cam la jumătatea distanței dintre Pământ și Soare, Dimorphos, care are 160 de metri lungime, fiind un fel de lună pentru Didymos, care are 780 de metri lungime. Ținta misiunii DART este asteroidul mai mic, Dimorphos, și a fost ales nu pentru că ar constitui o amenințare pentru Pământ, ci, pentru că, speră cercetătorii, impactul cu proiectilul trimis de pe Pământ ar trebui să îi modifice viteza cu 0,4 mm/secundă, ceea ce, pe o durată de milioane de kilometri, ar trebui să îi schimbe traiectoria.

Conform planului inițial, cu 10 zile înainte de impact, din sonda trimisă s-a desprins un mic satelit care are două camere. Acestea vor fi folosite pentru a documenta efectele impactului, capturând imagini unice cu suprafața asteroidului și cu bucățile rezultate după impactul sondei.

La trei minute de la impact, satelitul de observație va zbura pe lângă asteroid astfel încât să confirme impactul și să surprindă primele evoluții. Ulterior, astronomii vor calcula dacă impactul a deviat sau nu traiectoria asteroidului.

Misiunea DART este foarte importantă pentru o eventuală strategie de apărare, deoarece ar urma să demonstreze că oamenii ar putea să devieze, dacă va fi cazul, un asteroid care s-ar îndrepta către Pământ.

Sursa: NASA

Distribuie articolul:

Urmărește-ne și pe Facebook ca să fii la curent cu știrile cu adevărat importante, actualizate non-stop.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.