Premierul Nicolae Ciucă, întrevedere cu preşedintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas, la Tokio: Coordonarea intereselor României şi Estoniei în cadrul UE şi NATO este armonios completată de cooperarea într-o serie de formate regionale

· editat de M. Comșa

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a avut luni o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas, în contextul participării, la Tokyo, la funeraliile de stat organizate în memoria fostul prim-ministru nipon Shinzo Abe. Potrivit premierului, coordonarea intereselor României şi Estoniei în cadrul Uniunii Europene şi NATO este armonios completată de cooperarea într-o serie de formate regionale precum Iniţiativa Celor Trei Mări şi B9.

“Angajamentul preşedintelui Ratas, atât ca prim-ministru al Estoniei, cât şi ca preşedinte al Riigikogu, are o contribuţie deosebită la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Coordonarea intereselor României şi Estoniei în cadrul Uniunii Europene şi NATO este armonios completată de cooperarea într-o serie de formate regionale precum Iniţiativa Celor Trei Mări şi B9”, a afirmat prim-ministrul Ciucă.

Discuţiile din cadrul întrevederii s-au axat asupra situaţiei de securitate din regiune. În acest context, premierul a menţionat sprijinul politic, economic şi umanitar acordat de România Ucrainei şi Republicii Moldova, precum şi contribuţia ţării noastre la securitatea regională şi la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, cu precădere pe Flancul Estic.

Creşterea rezistenţei sectorului energetic, prin obţinerea independentei energetice a fost un punct de interes al convorbirilor. Prim-ministrul a subliniat că România sprijină o abordare comună pentru securitatea aprovizionării în UE şi necesitatea unor măsuri pro-active coordonate.

Înalţii demnitari au agreat continuarea acţiunilor de dezvoltare a cooperării economice şi de încurajare a investiţiilor reciproce.

Premierul Nicolae-Ionel Ciuca a menţionat că România apreciază participarea la Centrul de excelenţă pentru apărare cibernetică cooperativă NATO din Tallinn şi este interesată de experienţa Estoniei în sectorul digital.

Preşedintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas, a apreciat relaţiile bilaterale în continuă dezvoltare şi contribuţia României la garantarea securităţii regionale şi intărirea Flancului Estic al NATO.

În anul 2021, s-au celebrat 100 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale (recunoaşterea de jure a Estoniei de către România, la 26 februarie 1921) şi 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice (13 septembrie 1991).

În ceea ce priveşte cooperarea economică, la finalul lunii aprilie 2022, schimburile comerciale româno-estone au atins totalul de 74,72 milioane EUR (în creştere cu 69,77% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent).

În marja celei mai recente vizite la nivel de ministru al afacerilor externe  a avut loc, la 5 aprilie 2022, un Forum de Afaceri bilateral, organizat de Ambasada Estoniei în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), la care au participat oameni de afaceri estoni şi români. Oamenii de afaceri estoni au participat, ulterior (la 6 aprilie 2022), la un alt eveniment similar, organizat la Cluj-Napoca.

Distribuie articolul:

Urmărește-ne și pe Facebook ca să fii la curent cu știrile cu adevărat importante, actualizate non-stop.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.