Război în Ucraina. Secretarul american al Apărării solicită aliaților să furnizeze armament Kievului, în special sisteme antiaeriene. Șeful Statului Major al SUA crede că contrafensiva ucraineană va continua și peste iarnă.

· editat de A. Predescu

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat marți că SUA și aliații săi trebuie să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană, artilerie și echipamente mecanizate. După o întâlnire cu noul ministru al Apărării din Ucraina și omologii din țările aliate, Austin și șeful Statului Major al SUA au făcut apel pentru furnizare de armament Kievului, care se pregătește să îndure ”încă o iarnă de război”.

Cei doi oficiali americani, în cadrul conferinței comune, nu s-au referit la sistemele ATACMS, pe care Ucraina le solicită de mai mult timp, pentru a putea efectua atacuri la o distanță mai mare. Totuși, conform WSJ, oficiali ai Administrației Biden au declarat că decizia de a furniza sisteme ATACMS ar putea fi anunțată curând. Aceștia au continuat prin a spune că Ucraina este hotărâtă să lupte mai departe, iar SUA și aliații vor continua să ofere sprijin militar, în ciuda obiecțiilor tot mai mari din partea republicanilor din Camera Reprezentanților a SUA, cu privire la amploarea asistenței militare a SUA.

”Apărarea aeriană salvează vieți. Am îndemnat aliații și partenerii să sape adânc și să doneze orice muniție de apărare aeriană pot, în timp ce Ucraina se îndreaptăcătre o altă iarnă de război”, a declarat Lloyd Austin.

Kievul solicită o nouă tranșă de armament pentru a-și susține actuala contraofensivă, care avansează lent și care ar putea fi împiedicată de începutul iernii. La începutul acestei luni, Milley a declarat pentru BBC că Ucraina mai are ”probabil vreo 30, până la 45 de zile, de vreme de luptă”.

Surse: WSJ, AP

Distribuie articolul:

Urmărește-ne și pe Facebook ca să fii la curent cu știrile cu adevărat importante, actualizate non-stop.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.