Richard Nixon a fost expus la radiaţii în călătoria la Moscova în 1959, arată documentele declasificate

· editat de V. Dima

Vicepreşedintele de atunci din administraţia prezidenţială a lui Dwight Eisenhower, şi soţia sa, au fost expuşi la „doze masive” de radiaţii ionizante la reşedinţa ambasadorului SUA de la Moscova, arată dosarele desecretizate.

Richard Nixon şi soţia sa, Pat, au fost expuşi la radiaţii dăunătoare în timp ce stăteau la reşedinţa ambasadorului SUA la Moscova în 1959, conform documentelor desecretizate ale Serviciului Secret American.

Nixon, care era vicepreşedinte la acea vreme, nu a fost informat despre pericol, iar departamentul de stat a fost informat abia în 1976, când un membru al serviciului său secret, James Golden, a dezvăluit că echipamentul de detectare a măsurat un nivel semnificativ de radiaţii în dormitoarele soţilor Nixon la reşedinţa Spaso House.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Golden a spus că i s-a comunicat ulterior de către departamentul de stat că a fost expus la „doze masive” de radiaţii ionizante produse de o baterie atomică folosită de spionii sovietici pentru a alimenta dispozitivele ascunse în clădire, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, Golden a avut îndoieli cu privire la această explicaţie şi nu a fost confirmată.

Incidentul a fost raportat după dezvăluirile lui Golden din 1976, dar a fost pus la dispoziţie pe internet abia acum după o solicitare a bibliotecii prezidenţiale Nixon de la Arhiva Securităţii Naţionale.

Unul dintre analiştii seniori ai arhivei, William Burr, care a făcut cererea, a spus că „acest episod neobişnuit şi practic necunoscut din primul război rece merită acum mai multă atenţie”.

Documentele au fost publicate ca parte a unei campanii americane de denunţare a trucurilor murdare sovietice din primul război rece, acum când al doilea război rece cu Rusia ia amploare.

Înregistrările au o relevanţă proaspătă în lumina misterului actual care înconjoară Sindromul Havana ce produce simptome preponderent neurologice, suferite de zeci de diplomaţi şi spioni americani în ultimii ani.

Radiaţia ionizantă este definită ca având suficientă energie pentru a deteriora celulele şi a modifica ADN-ul.

Dozimetrele din Spaso House în timpul vizitei lui Nixon măsurau 15 roentgen pe oră. Aceasta este mai mică decât o doză letală, dar standardul permis pentru expunerea profesională în SUA la acea vreme era de doar 5 roentgen pe an.

Distribuie articolul:

Urmărește-ne și pe Facebook ca să fii la curent cu știrile cu adevărat importante, actualizate non-stop.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.