Simona Halep îi răspunde Serenei Williams, după ce americanca a cerut trofeul pierdut în 2019: „Mă urăsc pentru că le-am bătut”

· editat de C. Dornean

Simona Halep a declarat că dacă ştia că Roxadustat i-ar crea probleme, nu ar fi luat niciodată medicamentul. Sportiva a oferit şi primele reacţii la replicile adresare de Serena Williams.

„Am fost încrezătoare după audiere, pentru că au fost atât de multe lucruri care nu aveau sens şi care nu sunt corecte”, a declarat dubla campioană de Grand Slam la tenis feminin de simplu într-un interviu pentru Front Office Sports.

Însă tribunalul, care i-a dictat lui Halep o interdicţie de patru ani săptămâna trecută, a ignorat practic toate dovezile pe care avocatul ei şi experţii le-au prezentat pentru a explica de ce un medicament – unul interzis deoarece s-a demonstrat că stimulează rezistenţa – la o audiere din iunie.

„Am fost complet şocată””

„Când am primit decizia, am fost complet şocată”, a declarat Halep, fostă numărul 1 mondial. „Nu-mi venea să cred că m-au suspendat timp de patru ani. Nu au găsit nimic rău în sângele meu. Este o nebunie că au luat această decizie cu tot ceea ce a prezentat [echipa ei juridică]. M-au judecat pe baza unor scenarii. Nu există nicio dovadă. Este pur şi simplu o nebunie”, a spus ea.

Conform standardului de răspundere strictă care îi obligă pe sportivi, Halep a anticipat o formă de sancţiune, deoarece sportivii sunt consideraţi responsabili pentru ceea ce intră în corpul lor, chiar dacă este neintenţionat. Dacă sportivii pot depista sursa unui rezultat pozitiv, ei pot atenua consecinţele dopajului.

Simona lua medicamentul cu pricina la recomandarea fizioterapeutului

La începutul acestui an, echipa de avocaţi a lui Halep a reuşit să identifice sursa rezultatului pozitiv, întrucât substanţa (Roxadustat) a fost descoperită într-un supliment nutritiv pe care începuse să îl ia la recomandarea fizioterapeutului său de la Mouratoglou Academy înainte de a fi depistată pozitiv la testul antianemic la US Open 2022.

„Este o încălcare, dar am spus că sancţiunea ar trebui să fie foarte mică”, a declarat Howard Jacobs, avocatul lui Halep.

ITIA ar fi trebuit să convoace tribunalul în februarie, înainte de audierea amânată. Pe măsură ce au trecut săptămânile, ITIA a început să privească dincolo de testul de urină pozitiv pentru Roxadustat din 29 august 2022. Paşaportul ei biologic – în care se recoltează sângele sportivilor şi se analizează markerii care ar putea semnala dopajul – a dus la o a doua acuzaţie din partea ITIA. Dintre cele 51 de probe analizate din august 2013, a fost semnalată proba lui Halep din septembrie 2022. Jacobs a susţinut că valorile observate în acea probă sunt în concordanţă cu alte probe care nu au fost semnalate.

Halep a mai precizat că, ştiind ce a aflat între timp despre Roxadustat, l-ar fi evitat – şi nu doar pentru că a fost interzis. Halep a spus că ar fi exacerbat o problemă tiroidiană cu care se confruntă de ani de zile şi ia un medicament aprobat. Un studiu al Agenţiei Europene pentru Medicamente a arătat o scădere a funcţiei tiroidiene de către cei care luau medicamentul, a cărui utilizare nu este aprobată în SUA.

„Nu avea rost să iau acest lucru”, a spus Halep. „Ar fi fost împotriva mea. Nu m-ar fi ajutat”.

Reacţia Simonei la mesajele primite de la Serena Williams

De când a fost anunţată interdicţia de patru ani, marţi, Serena Williams a postat: „8 este un număr mai bun”, într-o aparentă ironie la adresa lui Halep. „Cred că toată lumea are dreptul să mă judece pentru că tribunalul a decis că eu am greşit aici”, a declarat Halep, care a învins-o pe Williams în finala de simplu de la Wimbledon în 2019. „Cineva mi-a spus astăzi că acele jucătoare care mă urăsc o fac pentru că le-am bătut”.

Halep l-a angajat pe fostul antrenor de lungă durată al lui Williams, Patrick Mouratoglou, care conduce Academia Mouratoglou. Într-o declaraţie, Halep a precizat că intenţionează să ia măsuri legale împotriva producătorului de suplimente. Jacobs a refuzat să identifice numele suplimentului sau al producătorului.

Jacobs pregăteşte un apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), care are autoritatea de a anula decizia tribunalului ITIA sau de a diminua sancţiunea. Jacobs a reprezentat numeroşi sportivi în faţa TAS, printre care Maria Şarapova. Jacobs speră că TAS se va pronunţa înainte de Australian Open, care începe la mijlocul lunii ianuarie. Halep continuă să se antreneze, deşi în mare parte a fost în afara terenului.

„Este greu să te concentrezi pe tenis”, a spus Halep. „Trebuie să rămân sănătoasă. Este emoţionant [să fii pe terenul de tenis]. Când eşti epuizat din punct de vedere emoţional, te poţi răni fizic. Încerc să mă protejez, aşa că voi continua să merg la sală pentru a mă menţine în formă”, a spus ea.

Distribuie articolul:

Urmărește-ne și pe Facebook ca să fii la curent cu știrile cu adevărat importante, actualizate non-stop.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.