Tezaur din epoca dacică, descoperit de polițiștii din Alba în urma unei postări pe internet

· editat de V. Dima

Polițiștii din Alba, în colaborare cu arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au descoperit, în urma unei investigații pornite de la o postare în mediul online, un tezaur monetar antic, care ar proveni din epoca dacică. În urma unei prime estimări, a rezultat că acesta ar avea o deosebită valoare patrimonială, informează Poliția Română.

Ancheta a fost deschisă în septembrie 2022, de polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, după ce în mediul online a fost identificată postarea unei persoane din care rezulta că în luna august a găsit 22 de monede antice din argint, într-o pădure din județul Alba, pe care le-a predat, conform legii, reprezentanților administrației publice locale.

„La data de 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul, au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană”, notează Poliția Română.

În total cele116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural National, unele dintre ele fiind aparținând categoriei Tezaur.

Persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Distribuie articolul:

Urmărește-ne și pe Facebook ca să fii la curent cu știrile cu adevărat importante, actualizate non-stop.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.