Turbinele eoliene devin case și bărci: companiile olandeze revoluționează reciclarea

Tehnologia turbinelor eoliene joacă un rol esențial în asigurarea unui viitor sustenabil pentru societate. Totuși, problema reciclării lor persistă cu obstinație.

Instalațiile decommissionate ajung adesea să fie depozitate în gropile de gunoi, iar părțile din oțel, care ajung la centrele de reciclare, contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră, deseori murdare, înainte de a fi revalorificate.

Două companii olandeze propun soluții inovatoare pentru reutilizarea celor mai mari și mai voluminoase părți ale turbinelor eoliene, transformându-le în locuințe de mici dimensiuni, ambarcațiuni și altele.

În cadrul Săptămânii Designului Olandez 2024, Vattenfall și studioul de design Superuse prezintă o casă de aproximativ 36 de metri pătrați, construită în interiorul unei nacele dezafectate – partea superioară, îmbrăcată în oțel, a unei turbine eoliene care include generatorul, cutia de viteze și mecanismele de antrenare.

După ce au îndepărtat componentele originale, echipa a transformat naceaua într-o locuință prototip, dotată cu spațiu de locuit, baie și bucătărie, utilizând energie electrică și sisteme de încălzire cu apă prin panouri solare, precum și o pompă de căldură.

Elemente din interiorul locuinței au fost realizate și din piese reciclate ale turbinelor eoliene.

Thomas Hjort, directorul de inovație de la Vattenfall, subliniază că scopul este reducerea consumului de materii prime și de energie, asigurând utilizarea materialelor pentru mulți ani după ciclul lor de viață inițial.

Deși proiectanții au ales o nacelă de mici dimensiuni pentru a respecta normele de construcție, viitoarele modele ar putea oferi spații suplimentare datorită designului mai modern și mai spațios al turbinelor recente.

Un proiect adiacent a vizat utilizarea paleților de turbine eoliene reciclate pentru a crea insule artificiale.

O echipă condusă de arhitecții Sonja Draskovic și Jasper Manders a modificat un paleu de 27 de metri pentru a demonstra potențialul său ca spațiu locuibil, alături de o masă de grădină și alte amenajări.

Draskovic consideră că posibilitățile sunt nesfârșite, incluzând parcuri solare, locuri de joacă și spații rezidențiale. Pe lângă solurile și apele dulci, paleții turbinelor ar putea fi utilizați și ca bariere împotriva zgomotului de trafic sau în construcții, precum parcări.

Întregul ciclu de viață al unei turbine eoliene ar beneficia de pe urma diversificării acestor întrebuințări, abordând problemele cauzate de componente precum bateriile ce conțin elemente rare.

În timp ce echipele de design continuă să îmbunătățească aceste prototipuri pentru utilizare pe scară mai largă, eforturile lor au suscitat deja imaginarul unor lideri precum directorul de inovație de la Vattenfall, care privesc acum cu optimism potențialele soluții de reciclare pentru viitor.

„Cu acest design, nu mai văd imagini cu paleții turbinelor eoliene îngropați ca deșeuri voluminoase,” afirmă acesta.